ŽIJ A NECH ŽÍT

Cross buns

12. dubna 2018 v 10:45 | Gábi |  Kuchařka
Potřebujeme
500 g hladké mouky
300 ml vlažného plnotučného mléka
75 g cukru krupice
1 lžička soli
7 g sušeného droždí (jeden pytlíček)
50 g změklého másla
1 vejce - prošlehané
75 g rozinek
50 g kandované citrusové kůry - na kostičky -já ale nedávám, nemáme ji moc rádi :)
1 jablko
1 lžička mleté skořice
meruňkový džem na potření a pak případně ještě na namazání po upečení
Na kříže je potřeba:
75 g hladké mouky
5-6 lžic studené vody
Dá se to ale i bez toho....
A teď je na řadě postup
Prosijeme mouku přidáme droždí a cukr. Přisypeme skořici a sůl a vmícháme změklé máslo a to důkladně, dokud nezmizí z těsta kousky másla.
Vejce prošleháme a dáme k mouce. Postupně také přiléváme vlažné mléko a tvoříme hladké a vláčné těstíčko. Zpočátku se může zdát hooodně lepivé. Pokud je i po nějaké době, přisypeme trošku mouky. Po zapracování těsta ho vyklopíme na lehce pomoučněný vál, znovu propravujeme velmi důkladně. Až je těsto vypracované, vrátíme ho do misky, přikryjeme a necháme kynout cca 1H.
Po kynutí (a těsto je teď 2násobně velké), oloupeme jedno jablko, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kostky a ty přidáme k těsto společně s rozinkama (a kůrou pokud chcete). Znovu zpracujeme těsto a dáme podruhé kynout na další hodinku.
Když uplyne doba kynutí, těsto vyklopíme na vál, a rozdělíme na malé bochánky (18ks) a nebo dle velikosti jakou chcete (nezapomeňte, že ještě zvětší svůj objem) a tyto bochánky vytvarujeme a dáme na vymyzaný a vyložený plech pečícím papírem. Plech zakryjeme a necháme dokynout dalších 60minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 220°C a uděláme si moukové těsto (75 g hladké mouky a 5 lžíc studené vody). Vznikne těstíčko, které dáme do cukrářského sáčku a děláme na vykynuté bulky kříže.


Následně už jen pečeme ve 220°C 10minut, poté snížíme teplotu na 200°C a dopečeme 5-10minut.
Ihned po vyndání potřeme meruňkovou marmeládou, přendáme na mřížku a necháme vychladnout.
TYPY:
Bulky po upečení by měli znít dutě při poklepání.
Meruňkovou marmeládu zahřát a přecedit přes sítko.
Podáváme s kakaem.
Bulky rozřízneme a namažeme máslem či marmeládou ..anebo obojím.

Tak dobrou :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama